Какъв е ураганът от пета степен? Вятърът е със скорост над 252 км/ч

Тропическите бури ще стават още по-разрушителни
2 сеп 2019 10:12, Елка Василева
11
Какъв е ураганът от пета степен? Вятърът е със скорост над 252 км/ч
Снимка: Reuters

Ураганът Дориан, връхлетял северните части на Бахамите, е една от най-големите бури в историята на този архипелаг на Карибите. Това е също и петият ураган от пета категория, който се формира в Атлантическия океан през последните години, отбелязва Франс прес.

Силата на ураганите се измерва по петстепенната скала на Сафир-Симпсън.

Ураганите от пета степен са с ветрове със скорост над 252 километра в час според скалата.

Ветровете на Дориан достигнаха 300 километра в час, което се случва за първи път в историята на Бахамите.

Този тип мощни циклони стават и по-чести от 2015 г. насам. Преди това те са били много по-рядко явление.

Още по темата

През 2016 г. ураганът Матю от пета степен вилня в Атлантика. През септември 2017 г. ураганът от пета степен Ирма опустоши Карибите и южните части на САЩ. През 2005 г. ураганът Катрина, също от пета категория, причини катастрофални наводнения и смъртта на над 1800 души в районите в САЩ на брега на Мексиканския залив.

Ураганът Флоранс през 2018 г. също беше пета категория, но се понижи до първа, преди да връхлети Северна Каролина и Южна Каролина. Въпреки това той причини наводнения и остави близо 500 000 домакинства без ток.

Миналата година имаше и серия от особено мощни бури, включително Флоранс през септември и ураганът Майкъл месец след това. Десетки хора загинаха, а щетите бяха за 32 милиарда долара в двете Каролини и Флорида. Ураганът Майкъл, който също беше от пета степен, е смятан за най-мощната буря, връхлетяла САЩ от 1969 г. насам, припомня БТА.

Учените смятат, че климатичните промени ще направят в бъдеще тропическите бури още по-разрушителни.

Според тях тази реалност се вижда още сега. Покачването на температурата на океаните - основна причина за засилване на ураганите, и покачването на морското равнище биха могли да породят доста рискове за мерките за крайбрежна защита, взети от властите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: ураганДориан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До KromРижия е прав, като Обама спазваше прословутото споразумение та какво беше? Само едни пари се дават от богатите към бедните, нищо че Китай и Индия бълват яко и никой не им държи сметка. Смисъл от тези *** споразумения има ако се спазват от всички, имаче не. А най-големия замърсител е прекомерната раждаемост на Африка/Азия/ Ю. Америка, някой да прави нещо по въпроса? Така и си знаех, сори брато ама хич те няма в мисловната дейност.
6
3
 
6
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Неее, това не е сигнал за резки климатични промени. Рижия клоун искаше да ги бори тези урагани с атомни бомби. Въобще не са промени. То така си беше. След някоя година подобни явления ще отнасят половината Атлантическо крайбрежие, но е важно да върви на Рижия машината за популизъм и псевдо-патриотизъм. Кой каквото си надроби това ще си куса. Америка и Китай замърсяват колкото останалия свят, но продължават безочливо.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При такива урагани единственото спасение е в подземен бункер. Много от жителите на тези територии имат под къщите си дълбоки мазета където спасяват семействата си. Вятър с 250 км. е страхотия.Не случайно Бог беше населил тази територия с Индиянци, които са много по издръжливи и не се плашат от нищо.
4
0
 
8
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Добре, че няма урагани тук. Дано всички да са се евакуирали.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обратно към пещерите.Това е спасението.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали уж американците щяха да го неутрализират с "великите си системи и апарати", даже и атомна бомба щяха да му пускат??! :) Смешници....
1
0
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Въпрос на десетина години е -появяването на урагани с ШЕСТА СТЕПЕН- с ветрове по 500 км /ч- тогава ще е страшно